Księga Rozwoju Dziecka – to już ostatnie konsultacje!
5 rozdziałów bezpłatnego poradnika dla rodziców, 6 filmów edukacyjnych, 30 ćwiczeń opisanych na blogu – tak w liczbach prezentuje się 15 tygodni kampanii społecznej Księga Rozwoju Dziecka. To już ostatnie dni, w których opiekuni małych dzieci mogą dołączyć i podzielić się własnym doświadczeniem.
2016-08-26, 08:17

W połowie maja wystartowała ogólnopolska kampania społeczna, której celem jest zwrócenie uwagi rodziców na to, jak istotna jest obserwacja dzieci w pierwszych latach ich życia. Właśnie dlatego zachęcono opiekunów do współtworzenia Księgi Rozwoju Dziecka, czyli bezpłatnego poradnika wydawanego w postaci e-booka i filmów edukacyjnych. Każdy mógł przesłać opis własnego doświadczenia związanego z wychowywaniem dzieci, mądrymi zabawami i ćwiczeniami.

Przed nami dwa ostatnie rozdziały. Organizatorzy zachęcają do przesyłania wiadomości, które wzbogacą zagadnienia związane z wyobraźnią i kreatywnością oraz rozwojem emocjonalnym i społecznym. Jak pobudzić zdolności twórcze maluchów? Jak zachęcić do samodzielnego rozwiązywania zagadek i problemów? Co zrobić, aby dziecko nauczyło się rozpoznawać emocje własne czy innych osób? To tylko przykłady pytań, na które odpowiedzą autorzy Księgi Rozwoju Dziecka w dwóch ostatnich rozdziałach. Na podpowiedzi rodziców będziemy czekać do 30 sierpnia 2016 r. pod adresem: rozwoj@marko-baby.pl.

Do tej pory uczestnicy projektu dzielili się swoim doświadczeniem w różnych formach. Jedni jak Anna Hoduń przygotowali zestaw porad: „Pokazuj dziecku jego odbicie, używając nietłukącego lusterka. Przesuwaj nim w górę i dół oraz na boki, aby dziecko wodziło za nim wzrokiem. Chuchaj na lusterko i rysuj obrazki na zamglonym szkle. Potem poszukaj większego lusterka i razem obserwujcie swoje odbicia”. Dagmara Wojtas podzieliła się swoją historią: „Moja Wiktoria właśnie skończyła 8 miesięcy. Choć początek był dla nas bardzo ciężki, gdyż pierwszy miesiąc spędziła w szpitalu i mogłam ją odwiedzać tylko po pół godziny dziennie, to starałam się wykorzystać ten czas na przytulanie, opowiadanie bajek oraz informowanie na bieżąco, co się dzieje w naszej rodzinie. Gdy już nareszcie mogliśmy cieszyć się sobą w domku, zbliżały się święta Bożego Narodzenia. Starałam się jej tłumaczyć i pokazywać całe świąteczne przygotowania. Przez ubieranie choinki po przygotowanie potraw. Jej ulubionym zajęciem były powolne tańce przytulańce do kolęd. Pomimo tego, że była wtedy jeszcze taka malutka z ogromnym zaciekawieniem obserwowała wszystko bardzo uważnie”.

W niedzielę (27 sierpnia) odbędzie się premiera siódmego, czyli ostatniego odcinka Księgi Rozwoju Dziecka. Film będzie można zobaczyć na kanale Youtube: Tiny Love Poland. Natomiast z końcem miesiąca wszyscy, którzy zapisali się na newsletter na blogu: ksiegarozwojudziecka.blogspot.pl otrzymają VI i VII rozdział poradnika.

Kampanię społeczną Księga Rozwoju Dziecka zainicjowała firma Marko z Wodzisławia Śląskiego przy wsparciu brandu Tiny Love.