Obserwuj swoje dziecko!
Jak wspierać dzieci w zdobywaniu nowych umiejętności? Obserwacja, ćwiczenia i mądre zabawki – zalecają twórcy kampanii Księga Rozwoju Dziecka w bezpłatnym poradniku tworzonym wraz z rodzicami.
2016-07-25, 10:12

Bezpłatny poradnik

W ramach trwającej kampanii społecznej Księga Rozwoju Dziecka powstał już drugi rozdział bezpłatnego poradnika. Tym razem rodzice mogą zapoznać się z zagadnieniem ruchów precyzyjnych i dowiedzieć się, w jaki sposób stymulować ten obszar rozwoju u swoich dzieci. Jak wzmocnić mięśnie oczu i poprawić koordynację wzrokowo-ruchową? Jak sprawić by dziecko uśmiechnęło się do rodzica? Odpowiedzi otrzymają wszyscy, którzy zapiszą się do newslettera na blogu Księga Rozwoju Dziecka (adres bloga). Inicjatorem kampanii jest firma MARKO z Wodzisława Śląskiego wraz z brandem Tiny Love.

Dlaczego obserwacja jest ważna

Celem przyświecającym autorom kampanii jest zwrócenie uwagi rodziców na konieczność obserwacji rozwoju swoich dzieci, dzięki której w bardzo wczesnym stadium mogą odkryć nieprawidłowości czy zaburzenia. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez Polskie Towarzystwo Zespołu Aspergera („Sytuacja dzieci z zespołem Aspergera w Polsce” 2014) niektórzy rodzice zaobserwowali niepokojące symptomy już nawet u rocznych dzieci, a niemal 29% dostrzegło je u trzylatków. Zespół Aspergera jest tylko jednym z możliwych zaburzeń rozwojowych. Niektóre wynikają jedynie z opóźnień, które dzięki specjalnym zestawom ćwiczeń ustalonym przez fizjoterapeutę można nadrobić.

Nie chcemy nikogo straszyć ani tym bardziej skłaniać do nadmiernej analizy każdego ruchu i reakcji dziecka – mówi Janusz Musioł, inicjator kampanii i właściciel firmy MARKO. – Nasz przekaz jest prosty: rodzicu, opiekunie, jesteś niesamowicie ważny dla prawidłowego rozwoju twojego dziecka. Spędzaj z nim czas, obserwuj i wprowadzaj mądre zabawy do codziennego grafiku zajęć.

Podczas badań sprawdzających prawidłowy rozwój dziecka na pierwszym miejscu jest wywiad z opiekunem. Lekarz pyta zarówno o zdobyte umiejętności motoryczne, umysłowe czy społeczne. Sprawdza także, czy rozwój przebiega w równym tempie. Dlatego też świadoma obserwacja rodzica ma duże znaczenie dla wykrycia tego, czego dziecko samo przekazać nie może.

Mądre zabawy i zabawki rozwojowe

Zabawki rozwojowe dla dzieci to istny popis kreatywnych zdolności zespołów różnych specjalistów. Do Hackathonu Tiny Love, czyli 24-godzinnego maratonu twórczego w tym roku zgłosiły się 284 osoby. 70 spośród nich pod koniec lipca zostanie podzielonych na 14 drużyn złożonych m.in. z projektantów, techników, programistów, copywriterów oraz wynalazców, którzy w porozumieniu z ekspertami od rozwoju dziecka, opracują nowe zabawki.

Kampanię Księga Rozwoju Dziecka można śledzić w mediach społecznościowych:

oraz na blogu: Księga Rozwoju Dziecka.