E-konsultacje społeczne i Księga Rozwoju Dziecka.
Dlaczego niemowlę nie podnosi główki? Co zrobić, aby dziecko chciało leżeć na brzuszku? Kiedy i jak pomóc mu w nauce chodzenia? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w bezpłatnym poradniku – Księdze Rozwoju Dziecka, który powstaje m.in. przy e-udziale młodych rodziców.
2016-06-16, 13:42

Trwa ogólnopolska kampania społeczna, w ramach której powstaje Księga Rozwoju Dziecka, czyli bezpłatny poradnik wydawany w postaci e-booka i filmów edukacyjnych. Do jej współtworzenia zapraszani są rodzice z całej Polski. W ramach e-konsultacji każdy z nich może podzielić się własnym doświadczeniem, opowiadając, w jaki sposób stymuluje prawidłowy rozwój swojego malucha.

Księga Rozwoju Dziecka będzie się składać z siedmiu rozdziałów, a każdy z nich zostanie poświęcony innemu obszarowi rozwojowemu. Przez ostatnie dwa tygodnie rodzice wraz z twórcami kampanii pracowali nad zagadnieniem ruchów całego ciała, które są możliwie dzięki dużym mięśniom. Na adres rozwoj@marko-baby.pl nadsyłano opowieści o tym, w jaki sposób wzmacniać ręce dziecka, jak bezpiecznie przewracać je z jednej strony na drugą czy jak motywować do leżenia na brzuszku, a tym samym do ćwiczeń unoszenia główki.

W pierwszych miesiącach życia mojej córeczki pokazywałam Basi, że istnieją różne pozycje, w których może się ułożyć. Odkładając ją do łóżeczka, starałam się nie kłaść od razu na plecki, tylko na bok, a potem przeturlać – napisała Marlena. Marzena, inna mama, która wzięła udział w e-konsultacjach, dodaje: Przekręcanie zazwyczaj odbywa się za sprawą jakiejś wyjątkowo interesującej zabawki – najczęściej grzechotki, choć ostatnio używamy bardziej gryzaków, bo Samusiowi zaczynają wychodzić ząbki.

Przed nami premiera pierwszego rozdziału e-booka. Aby go otrzymać, należy wejść na bloga (https://ksiegarozwojudziecka.blogspot.com) lub fanpage Tiny Love Poland (https://www.facebook.com/TinyLovePoland/) i tam wypełnić formularz zgłoszeniowy. Kolejne odcinki poradnika będą przysyłane na e-skrzynkę. Na blogu można nie tylko pobrać bezpłatny poradnik, lecz także śledzić na bieżąco zamieszczane tam ćwiczenia, porady i nadesłane historie rodziców.

W serwisie Youtube można już zobaczyć pierwszy film edukacyjny (https://youtu.be/nk82O6if_sY), w którym autorzy opowiadają o tym, jak prawidłowo stymulować rozwój dziecka w obszarze: ruchy całego ciała. Zachęcają także kolejnych rodziców do tego, aby podzielili się swoim doświadczeniem z innymi na blogu lub pod adresem: rozwoj@marko-baby.pl

Kampanię społeczną Księga Rozwoju Dziecka zainicjowała firma Marko z Wodzisława Śląskiego przy wsparciu brandu Tiny Love.

Terminy kolejnych e-konsultacji:

do 23.06
Temat konsultacji: ruchy precyzyjne

27.06 – 07.07
Temat konsultacji: zmysły

11.07 – 21.07
Temat konsultacji: kojarzenie

25.07 – 04.08
Temat konsultacji: język i komunikowanie się

08.08 – 18.08
Temat konsultacji: wyobraźnia i kreatywność

22.08 – 31.08